Friday, October 21, 2011

Tips Untuk Komposisi Gambar

Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera


Dah lama rasanya tak update blog. Apa kabar kpd pembaca yg budiman? Moga baik hendaknya. Kali ini saya berkongsi ilmu tentang Tips Untuk Komposisi Gambar. Tips ini adalah untuk meningkatkan tarikan sesuatu gambar kpd sesiapa yg melihat. Menjadikan gambar lebih menarik daripada baik. Tips ini sy dpt dr internet juga dari otai2 dlm bidang fotografi.


Tips 1 : Rule of Odds.
  • Peraturan ini adalah merujuk kpd nombor ganjil atau bilangan objek/subjek dlm kuantiti ganjil. Lihat contoh gambar buah strawberi dibawah ini. Gambar objek yg sama tapi berbeza bilangannya. Gambar strawberi 3 biji lebih menarik berbanding dgn gambar strawberi 4 biji. Ini kerana sukar mencari titik fokus pada buah strawberi 4 biji.


Tips 2 : Rule of Thirds.
  • Satu lagi peraturan yg biasa digunakan oleh photographer adalah Rule of Thirds. Caranya ialah dgn membahagikan ruangan bingkai/frame kpd 9 bahagian (2 garisan melintang & 2 garisan menegak). Seterusnya letakkan subjek pd titik pertemuan garisan tersebut. Bagi portrait photography boleh menggunakan teknik ini dengan menfokuskan pd mata subjek dan letakkannya pd titik pertemuan garisan tersebut (seperti gambar bayi dibawah).


Tips 3 : Foreground
  • Kebanyakan gambar mempunyai elemen 'middleground' & 'background' tetapi sedikit atau tidak mempunyai elemen 'foreground'. Anda bole menambahkan elemen foreground dlm gambar bagi meningkatkan keunikan gambar tersebut. Contoh gambar dibawah, dgn memasukkan gambar batu, sungai dan juga gunung-ganang menjadikan kita seolah-olah berada di kawasan tersebut.
 Tips 4 : Framing

  • Cara yang kreatif untuk menambah latar depan ke foto anda! Gunakan elemen-elemen di sekeliling anda untuk membuat bingkai (frame) gambar subjek. Teknik ini adalah cara yang baik untuk membuat gambar menonjol dari yang lain.


Itu sahaja tips yg dpt dikongsikan buat anda semua. Semoga gambar2 anda selepas ini lebih menarik & mencuri hati penglihatnya. Chewah...Sekian. :)

No comments:

Post a Comment